Naon mikrobiota usus? 3 tips pikeun ningkatkeunna

Naon usus mikrobiota?

Pasti dina langkung ti hiji kasempetan anjeun parantos ngadangukeun ngeunaan flora peujit sareng kumaha pentingna pikeun ngajagi na pikeun kasihatan séhat. Nya, anu biasa dikenal salaku flora peujit, nyaéta naon dina istilah ilmiah anu dikenal salaku microbiota peujit. Hartosna istilah ieu dina dasarna kumpulan (ageung) mikroorganisme anu hirup dina peujit.

Gut mikrobiota diwangun ku trilyunan mikroorganisme sapertos baktéri, virus, jamur, sareng bahkan parasit. Diantara fungsi mikrobiota nyaéta fungsi tina nyerep kalsium sareng beusi, ngahasilkeun énergi sareng ngajagi urang tina serangan tina baktéri sareng kuman anu sanés anu tiasa janten patologis. Salaku tambahan pikeun minuhan sababaraha fungsi dina pamekaran sistem imun.

Naon mikrobiota usus na kumaha cara ngabentukna

Bakteri mikrobiota usus

Gut mikrobiota lengkep beda dina unggal jalma, komposisi unik anu dibentuk nalika ngalahirkeun. Indung mindahkeun sadaya jinis mikroorganisme dina waktos nganteurkeun, ngaliwatan heunceut sareng tai nalika ngeunaan pangiriman heunceut. Atanapi mikroorganisme anu aya di lingkungan nalika ngeunaan pangiriman caesar. Nyaéta, mikrobiota mimiti kabentuk ti mimiti lahir.

Nanging, dina waktos éta dimimitian prosés anu bakal mangtaun-taun pikeun réngsé. Salami 3 taun munggaran hirup, mikroorganisme anu ngawangun mikrobiota peujit dirobih. Sareng dugi ka déwasa diversifikasi sareng stabilisasi ieu bakal teraskeun, anu éta bakal buruk sareng turun sabab ngahontal kematangan. Fungsi mikrobiota penting pisan sareng ku sabab éta penting pisan pikeun ningkatkeun sareng ngajagi sapanjang kahirupan.

Fungsi mikrobiota pikeun kaséhatan manusa anu mendasar, kanyataanna, éta dianggap salaku organ anu fungsina dina awak. Komposisi ieu mikroorganisme tiasa dianggo sareng usus sareng éta minuhan opat fungsi hébat.

  1. Mempermudah pencernaan: ngabantosan peujit pikeun nyerep gizi sapertos gula, vitamin atanapi asam lemak ésénsial, sareng anu sanésna.
  2. Éta penting pisan dina pamekaran sistem pencernaan: Salila tahap mimiti murangkalih sareng orok, mikrobiota masih lemah sareng sistem pencernaan henteu asak. Kusabab kitu, perawatan khusus kedah diurus baktéri anu tiasa lebet kana sistem orok ngaliwatan kadaharan, cai atanapi kontak sareng permukaan anu kotor.
  3. Ngabentuk panghalang pelindung: lawan baktéri sanés anu ngancam organisme aya dina awak manusa.
  4. Nguatkeun pertahanan: mikrobiota peujit ngabantosan nguatkeun sistim imun, Anu ngajaga urang tina baktéri sareng virus.

Kumaha carana ningkatkeun microbiota

Ngaronjatkeun flora peujit

Aya sababaraha cara pikeun ningkatkeun sareng nguatkeun mikrobiota peujit, sabab ngeunaan nyiptakeun jinis pangaruh dina komunitas mikroorganisme ieu, ningkatkeun kasihatanana sahingga aranjeunna tiasa minuhan fungsina kalayan leres. Cara pikeun ningkatkeun flora peujit es jumlah tina padoman ieu:

  • nyoco: Konsumsi kadaharan alami, bébas tina zat bahaya anu tiasa ngarusak kaséhatan mikrobiota. Tuturkeun, teraskeun pola makan anu beragam, saimbang sareng sedeng dimana kadaharan alami seueur, mangrupikeun cara anu paling saé pikeun ngajaga kaséhatan dina sadaya tingkatan.
  • Probiotik: Maranéhna nyaéta kadaharan atanapi suplemén anu ngandung mikroorganisme hirup anu fungsina pikeun ningkatkeun sareng ngajaga flora peujit.
  • Prebiotik: dina hal ieu éta tuangeun sareng a eusi serat tinggi anu nyayogikeun nutrisi pikeun mikrobiota peujit.

Awak pinuh ku mikroorganisme hirup anu hirup di sababaraha bagéan awak, sapertos létah, ceuli, sungut, heunceut, kulit, bayah, atanapi saluran kemih. Mahluk ieu aya sabab ngagaduhan fungsi anu spésifik sareng penting dina unggal kasus sareng pikeun pikeun ngararasakeun kasihatan séhat perlu ngajaga baktéri dina awak. Turutan diet anu beunghar dina buah sareng sayuran, ogé tuangeun sareng serat anu leyur, kusabab éta resep tumuh sareng kagiatan mikroorganisme tina mikrobiota peujit.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.