Obat nuklir, apa sebutan kasebut lan apa sebutane

Obat nuklir

La obat nuklir Iki minangka spesialisasi obat sing khusus lan utamane kanggo diagnosis pasien. Nyedhiyakake informasi penting lan fungsional, uga perawatan sing bener kanggo macem-macem patologi. Nggunakake radioisotop utawa isotop radioaktif, yaiku radiasi nuklir lan teknik biofisika liyane saengga diagnosis paling akurat.

Obat nuklir bisa ndeteksi ala ing awak, isotop radioaktif tanggung jawab kanggo ngontrol awak liwat rute sing beda-beda lan kanthi mangkono ndeteksi patologi apa wae. Isotop iki bisa stabil, yaiku ora ngetokake radiasi utawa zat radioaktif liyane.

Radiasi sing dipancarkan bisa beda-beda:

  • Sinar gammayaiku radiasi elektromagnetik.
  • Emisi partikel alfa utawa beta.

Radiasi digawe saka manungsa lan asale saka reaksi nuklir sing dikendhaleni sing ana ing reaktor nuklir utawa siklikon. Bahan kasebut bisa ditemokake ing rong bentuk kimia:

  • Struktur sing sederhana
  • Struktur molekul kompleks, dikenal kanthi jeneng radiofarmasi.

Kanggo apa lan kanggo apa

Nalika kita komentar obat nuklir minangka cabang pencitraan medis sing nggunakake bahan radioaktif kanthi sithik Kanggo ngerti lan nemtokake keruwetan penyakit sing dimaksud, kalebu akeh penyakit sing bisa dideteksi: jinis kanker, penyakit jantung, penyakit gastrointestinal, neurologis lan kelainan liyane.

Obat iki bisa ngenali kabeh kegiatan molekul ing awak, nawakake potensial kanggo ngenali penyakit ing tahap wiwitan tumitah.

Cara Pangobatan Nuklir

Obat nuklir nggunakake agen gambar sing yen ana ing njero awak bisa ngetokake sinyal, sinyal kasebut dideteksi dening piranti deteksi gambar sing bisa ngembangake lan ngerti apa sing kedadeyan ing organisme kasebut. Probe imaging nglumpukake ing organ tartamtu, kaiket karo sel tartamtu, ngidini visualisasi lan pangukuran proses biologis lan uga aktivitas seluler.

Ing obat nuklir, agen pencitraan minangka senyawa molekul sing kalebu bagean cilik saka agen radioaktif lan iki sing tanggung jawab ndeteksi nggunakake kamera gamma utawa kamera PET sinyal sing ditampa.

Panganggone pangobatan nuklir

Dokter nggunakake teknik modern iki kanggo prosedur ing ngisor iki:

  • Jantung- Nggambarake aliran getih, mriksa fungsi jantung, ndeteksi penyakit arteri koroner lan derajat stenosis koroner. Kajaba iku, bisa ngetrapake kerusakan sawise serangan jantung, ngevaluasi opsi kanggo pasien sing ngalami bypass utawa angioplasty, uga ndeteksi ditolak lan evaluasi transplantasi sawise kemoterapi.
  • Paru-paru: Teknik iki ditindakake kanggo ndeteksi masalah aliran getih lan masalah pernapasan, uga kanggo ndeteksi kemungkinan penolakan transplan.
  • Balung: ngevaluasi balung amarga fraktur, infeksi, utawa radhang sendi. Ngevaluasi prostesis, tumor balung, lan ngenali situs biopsi.
  • Otak- Cocog kanggo neliti kelainan, kejang, gangguan memori, lan gangguan aliran getih. Bisa ndeteksi penyakit Parkinson, tumor otak lan mbantu ngrancang operasi sing apik.
  • Kanker: nemokake kelenjar getah bening sadurunge operasi ing pasien kanker payudara utawa kulit, uga deteksi jaringan putih. Tumor langka ing pankreas utawa kelenjar supranerral.
  • GinjelObat nuklir mbantu nganalisis fungsi asli lan kemungkinan transplantasi, ndeteksi alangan saluran kemih, ngevaluasi hipertensi sing gegayutan karo arteri ginjal.

Thanks kanggo teknik anyar iki, dokter, ilmuwan lan profesional kesehatan wis entuk kemajuan gedhe ing:

  • Ngerteni mekanisme macem-macem penyakit. 
  • Temokake obat anyar kanthi cepet.
  • Dheweke wis nambah pilihan perawatan khusus kanggo saben pasien miturut kabutuhane.
  • Dheweke ngevaluasi kanthi konkret lan akurat respon pasien kanggo perawatan anyar.
  • Wis ditemokake cara anyar kanggo ngenali individu sing duwe penyakit tartamtu lan kadang serius.

Obat nuklir, efek samping

Teknik obat nuklir ora invasi, kajaba suntikan intravena, nanging biasane ujian medis ora krasa lara lan nulungi pasien lan praktisi, amarga tes anyar kasebut, dhokter bisa diagnosa lan ngevaluasi kahanan medis sing paling apik. Pemindaian kasebut nggunakake bahan radioaktif, sing diarani radiosondes utawa radiofarmasi.

Panemuan Sinar-sinar X ngowahi cara pangerten babagan obatamarga bisa nggawe dhokter lan ilmuwan ndeleng apa sing kedadeyan ing njero awak sing urip. Beda karo panelitian pencitraan sing luwih konvensional liyane, obat nuklir bisa nggambarake fungsi awak nalika urip, nyedhiyakake luwih akeh informasi ing level seluler lan molekul.

Nanging, penyalahgunaan jinis perawatan lan diagnosa iki bisa nyebabake efek samping sing ora dikarepake, bakal dikandhani ing ngisor iki apa risiko sing dideteksi nganti saiki.

  • Amarga dosis radiotracer sing diwenehake, mula bisa uga pasien kena radiasi sithik sing bisa mbebayani. Nanging, asor banget yen mupangate obat nuklir luwih akeh dibandhingake karo rasa ora nyaman sing bisa nandhang mbesuk.
  • Saiki, prosedur kasebut digunakake sajrone 50 taun lan saiki ora ana efek sing bisa ditrapake saka cahya kasebut.
  • Kemungkinan risiko sing bakal ana mesthi bakal dievaluasi dening ahli terapi obat nuklir.
  • Reaksi alergi marang radiofarmasi bisa uga ana nanging asring banget kedadeyan lan biasane entheng lan gampang ngobati reaksi. Nanging, luwih becik sampeyan marang dhokter apa alergi sing beda kanggo nyegah penyakit sing luwih gedhe.
  • Injeksi bisa uga nyebabake lara sithik lan abang sing ilang cepet banget.
  • Ing cilik saka wanita kudu ngandhani dhokter yen dheweke meteng utawa nyusoni.

Terapi kalebu obat nuklir

Obat nuklir kalebu sawetara terapi sing bisa ditawakake kanggo kabeh jinis pasien, kita bakal fokus ing macem-macem skintigrafi:

  • Skintigrafi balung: iki ngidini sinau patologi sistem muskuloskeletal. Pemeriksaan kasebut dituduhake ing deteksi perubahan tulang metabolisme, traumatik, infeksi utawa tumor.
  • Scintigraph paru-paru: tanggung jawab ngerti manawa ana alangan utawa trombus ing arteri paru-paru.
  • Scan ginjel: ngidini entuk informasi morfologi ing siluet ginjel, bisa dingerteni kanthi presisi persentasi fungsi sing cocog karo masing-masing.
  • Scan tiroid- Nganalisis lan evaluasi anatomi kelenjar tiroid. Iki digunakake kanggo ndeteksi sisa operasi utawa total, uga jaringan tiroid ectopic, kista thyroglossal, utawa nodul.
  • Scan tulang: yaiku eksplorasi kerangka sing ngidini ndeteksi perubahan fungsi cilik sadurunge bisa dideleng nganggo sinar-X.
  • Ventriculography Isotop
  • Otak SPEK: Tes iki ditindakake kanggo ngukur aliran getih ing macem-macem area otak, menehi informasi babagan cara kerja organ iki.
  • JERAWAT Jantung: yaiku tes sing ditindakake kanggo netepake aliran getih otot jantung (miokardium). Yen pamriksan rampung nalika istirahat, bisa ndeteksi area otot mati (infark miokard). Yen ujian ditindakake sawise stimulasi fisik utawa obat-obatan, bisa ndeteksi area otot sing ora entuk getih (iskemia koroner).
  • Renogram Isotop- Scan iki nganalisis fungsi sistem ginjel kanggo njupuk informasi saka saben ginjel.
  • Tomografi emisi positron: Tes iki uga dikenal minangka PET (Positron Emission Tomography) lan minangka salah sawijining diagnosis imaging non-invasif sing indikasi utamane duwe bidang medis ing onkologi, neurologi lan kardiologi.

Pangobatan nuklir lan pindai balung

Scan tulang mbantu ndeteksi kanker sing wis tuwuh utawa nyebar ing balung. Mbantu ngawasi cara kerja kanker tulang.

Cara kerjane

Scintigraphy minangka tes obat nuklirIki tegese bahan radioaktif sing sithik banget, uga dikenal minangka tracer, digunakake sajrone prosedur kasebut. Spidol disuntikake menyang pembuluh vena lan pembuluh getih disebarake ing kabeh awak. Yen awak wis nyerep akeh panandha ing sak wilayah, bisa uga nuduhake manawa ana kanker.

Kanthi rutin kabeh awak dipindai kanthi prosedur ikiYen asil nuduhake kerusakan balung bisa uga amarga kanker, lan mula disaranake terus nganggo tes luwih akeh supaya bisa didiagnosis kanthi cepet.

Departemen radiologi utawa obat nuklir saka rumah sakit uga pusat pencitraan pasien rawat inap tanggung jawab nindakake tes khusus kasebut.

Prosedur scan tulang

Minangka aturan umum, sampeyan ora mbutuhake persiyapan khusus sadurunge ngalami tes iki.a, ora prelu mbukak weteng kosong. Sampeyan kudu ngandhani dhokter apa alergi sing ana uga obat sing sampeyanombe nalika iku.

Sajrone prosedur kasebut, spidol bakal disuntik menyang awak liwat pembuluh getih ing lengen. Injeksi bisa uga ora kepenak, nanging ora bakal krasa panandha pindhah ing awak. Kamera bakal ngubengi awak lan bakal njupuk gambar panandha sing ana ing balung.

Bakal mbutuhake wektu sajam nganti 4 jam supaya balung bisa nyedhot. Sawise proses rampung, luwih becik ngombe akeh cairan kanggo ngilangi sisa panandha sing durung diserep awak. Jumlah radioaktivitas bakal kurang saka sinar X normal. Ujian kabeh bisa udakara sakjam.

Obat nuklir lan toroida

Scan tiroid nggunakake pelacak yodium radioaktif kanggo ngevaluasi struktur lan fungsi kelenjar tiroid. Tes iki rampung kanthi cara sing gampang banget:

  • Pil sing ngemot sawetara yodium radioaktif diwenehake.utawa. Nalika ngulu, ngenteni yodium iki nglumpukake ing toroida.
  • Scan kaping pisanan ditindakake 4 nganti 6 jam sawise njupuk pil. Sawise 24 jam scan liyane ditindakake.
  • Scanner ndeteksi lokasi kasebut lan intensitas sinar sing dipancarkan dening bahan radioaktif.

Pancegahan Obat Nuklir

Prosedur pangobatan nuklir bisa mbutuhake wektu, radio bisa mbutuhake sawetara jam nganti pirang-pirang dina kanggo akumulasi ing bagean awak sing disenengi. Pencitraan bisa nganti pirang-pirang jam, sanajan ing sawetara kasus kasedhiya peralatan anyar sing bisa nyuda wektu prosedur.

Scan obat nuklir luwih sensitif tinimbang teknik liyane, kayata pencitraan resonansi magnetik. Ujian nggunakake teknik iki asring ora bisa dipikolehi yen ora ditindakake, mula bisa digayuh mung amarga radio.

Prosedur pencitraan nuklir lan molekul saben dina ngganti urip pasienlan. Iki minangka teknik sing apik ing obat sing mbantu diagnosis macem-macem jinis kanker, ndeteksi perawatan awal lan ngontrol kanthi lengkap.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

2 komentar, tinggalake sampeyan

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.

  1.   Gabriel Edgar Figueroa Zapata ngandika

    Ditulis kanthi ora apik, jelas diterangno, kanthi ora konsisten, kesalahan lan cacat sing nggawe informasi kasebut ora diragukan.

  2.   nidia alonso gomez ngandika

    sing tak goleki lengkap banget