Ing titik apa bisa ana wektu tundha wicara ing bocah-bocah?

gagap

Salah sawijining momen sing paling diantisipasi kanggo wong tuwa yaiku nalika bayi dheweke bisa ngomong lan ngucapake tembung pisanan. Nanging, saben bocah beda-beda lan bakal ana sawetara sing luwih cepet nalika ngomong lan ana sing luwih angel. Nggawe perbandingan minangka salah sawijining kesalahan paling gedhe sing ditindakake dening wong tuwa, utamane babagan pangembangan basa.

Aja obsess ing bab wicara lan sabar nganti tekan wektu kuwi. Ing artikel ing ngisor iki kita pitutur marang kowe nalika bayi wiwit ngomong lan wektu apa bisa uga ana wektu tundha ing wicara.

Saben bocah beda

Nalika nerangake pangembangan basa, mesthine saben bocah beda-beda lan mbutuhake irama dhewe nalika ngomong. Tundha wicara dumadi nalika ngandika pangembangan basa ora cocog karo umur bocah.

Kanthi cara umum, bisa diarani yen bayi wiwit ngucapake tembung pisanan saka umur setahun. Nalika umur 18 sasi bayi kudu duwe kira-kira 100 tembung ing kosakata lan nalika umur rong taun kosakata kudu ditambah kira-kira 600 tembung. Ing umur 3 taun, kudu nggawe ukara kanthi telung unsur lan duwe sekitar 1500 tembung.

Ing titik apa bisa ana tundha basa?

Bisa uga ana sawetara masalah basa nalika umur rong taun ora bisa gawe ukara nganggo rong tembung. Ana sawetara gejala sing bisa nuduhake yen ana sawetara wektu tundha ing wicara, utamane nalika umur 3 taun:

  • Ora bisa gawe ukara mung ngucapake swara terisolasi.
  • Ora nggunakake sembarang jinis proposisi utawa link lan milih simplifikasi fonologis.
  • Dheweke ora bisa nggawe ukara dhewe lan kang ditindakake iku jalaran saka tiron.
  • Mayoritas bayi sing wiwit ngomong telat, padha cenderung kanggo normalake basa sing liwat taun.

ngomong

Carane mbantu bocah ing pangembangan basa

  • Wong tuwa bisa miwiti maca crita satemah lare mboko sithik ngenal basa.
  • Siapke ukara prasaja sing dicocogake karo umur bocah lan nggunakake saben dina.
  • Iku apik kanggo jeneng ing kabeh wektu macem-macem tumindak sing bakal ditindakake.
  • mbaleni terus lan kaping pirang-pirang dina saben dina tembung kaya omah, amben, banyu, lsp.
  • Muter game sing gegandhengan karo bocah kasebut nganggo basa utawa wicara.

Singkat, ora perlu kuwatir banget babagan wektu tundha tartamtu ing wicara ing bocah-bocah lan bayi. Saben bocah butuh irama dhewe lan ora becik kanggo mbandhingake karo bocah cilik liyane. Yen, senadyan taun, bocah wis sawetara kangelan ngomong, iku apike kanggo pindhah menyang spesialis kanggo ngilangi masalah sing bisa langsung ngganggu pangembangan basa.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake.

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.