Insomnia sareng konsékuansi kaséhatan négatip

Insomnia sareng akibat négatip

Insomnia mangrupikeun gangguan bobo anu paling umum, salah sahiji panyakit utama dunya modéren. Aya seueur faktor anu ngahalangan kasusah pikeun tiasa bobo. Utamana aranjeunna masalah gawé, kurangna duit, masalah hubungan atawa salempang ngeunaan barudak anu ngabalukarkeun insomnia, tapi maranéhna teu hijina leuwih.

Kabiasaan goréng ogé mangaruhan istirahat, janten kronis sareng ningkatkeun kamungkinan konsékuansi kaséhatan négatip. Jalma anu boga masalah insomnia kudu nyieun parobahan rutin maranéhna pikeun nyobaan pikeun ngaronjatkeun sésana, saprak konsékuansi bisa jadi pisan kompléks. Panggihan naon aranjeunna sareng kumaha carana ngalereskeunana di handap.

Naon anu dianggap insomnia

 

éta salah sahiji gangguan saré utama jeung lamun teu dikawasa dina jangka waktu nu bisa jadi kronis. Ieu kalebet sababaraha masalah anu aya hubunganana anu tiasa nyababkeun rupa-rupa patologi. Insomnia dipikaharti salaku kasusah saré, kitu ogé tetep saré pikeun sababaraha jam. Ogé bisa ngabalukarkeun anjeun hudang teuing mimiti, sanggeus ngan sababaraha jam sare, sarta teu bisa balik sare.

Upami insomnia lumangsung dina épisode sporadis, biasana lumangsung sababaraha dinten atanapi minggu sareng ngaleungit nalika masalah anu nyababkeun sesah bobo direngsekeun. Masalahna nyaéta anu sering insomnia occasional jadi kronis, nu lumangsung nalika eta dijaga ngaliwatan waktu. Ieu tiasa marengan anjeun sababaraha bulan sareng biasana dipasihkeun sababaraha dinten salami saminggu. Anu jadi sabab insomnia tiasa pisan rupa-rupa, sanaos anu paling umum nyaéta kieu:

  • Stress jeung kaayaan susah nu bisa ngabalukarkeun sababaraha jenis trauma.
  • Parobahan dina rutinitas sapopoé, sapertos parobahan shift dina karya. Kurangna stabilitas hourly ngahasilkeun parobahan biorhythms, nu ngabalukarkeun kasusah dina saré unggal poé salila jam nu tangtu.
  • Kabiasaan goréng Éta ogé ngabalukarkeun insomnia, kayaning konsumsi inuman alkohol, bako atawa zat tangtu.
  • Kabiasaan saré ogé goréng, nginum kopi telat atawa peuting, Ningali telepon sélulér dina ranjang, bade bobo telat pisan atanapi henteu gaduh jadwal nalika gugah, mangrupikeun kabiasaan anu nyegah awak nampi rutinitas anu ngabantosan anjeun bobo langkung saé.

Konsékuansi négatip tina insomnia

Masing-masing jalma béda-béda dina sagala hal, anu hartosna kabutuhan masing-masingna béda-béda. Sanajan kitu, bobo penting pisan pikeun sarerea sareng dina jam sare sahenteuna 7 atanapi 8 anu disarankeun ku para ahli kaséhatan. Boh sacara fisik sareng mental, saré saé, terus-terusan sareng sare anu nyenyak, penting pikeun ngahindarkeun masalah kaséhatan. Diantara akibat négatip tina insomnia nyaéta kieu.

  • Ayunan, kurangna sare ngabalukarkeun gangguan emosi sarta sénsitip nu robah jadi anger dadakan, saeutik kahayang pikeun pakait sareng umum wanda goréng.
  • Masalah konséntrasi, lamun teu sare ogé uteuk anjeun moal bisa fungsina leres, anjeun bakal boga masalah tetep aktip tur difokuskeun.
  • refleksnya anjeun impaired jeung anjeun boga ngaronjat kasempetan ragrag, tripping komo kacilakaan lalulintas.
  • Sajaba ti masalah kaséhatan mungkin nu bisa muncul salaku hasil tina insomnia. Salaku contopanyakit jantung, diabetes tipe 2, atanapi tekanan darah tinggi. Éta ogé ningkatkeun résiko obesitas, panyakit mental sapertos déprési atanapi kahariwang, sareng anjeun langkung résiko inféksi. Émut yén kurang saré mangaruhan sistem imun, ku kituna awak langkung kakeunaan sagala jinis panyakit.

Sakumaha anjeun ningali insomnia bisa ngabalukarkeun masalah kaséhatan serius boh fisik sareng mental, janten penting pisan pikeun ngarobih kahirupan sareng kabiasaan bobo pikeun ningkatkeun istirahat. Hindarkeun kagiatan wengi-wengi, inuman anu pikaresepeun, gangguan, sareng layar. Kalawan pancuran haneut, a dinner lampu kalawan pangan nu ngamajukeun istirahat sareng rutin bobo, anjeun bakal tiasa ngatasi masalah insomnia.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun.

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.