Komplek Oedipus sareng Electra, daya tarik barudak ka kolotna

Komplek Oedipus sareng Electra

Barudak ti leuleutik ditolak langkung seueur ku salah sahiji sepuhna tibatan anu sanés, sareng éta teras-terasan mekar dina cara anu sami, nyaéta, murangkalih langkung caket ka indung sareng budak awéwé ka bapakna. Sadaya ieu ngagaduhan panjelasan ilmiah anu disebut tiori seksualitas.

Téori ieu dijelaskeun ku Sigmund Freud, anu ngajelaskeun yén kamekaran hiji jalma asalna tina seksualitasna. Tapi seksualitas ieu sanés ngarujuk kana konsép zona séks, tapi kalangkung ngalangkungan kisaran pangaruh manusa anu langkung lega.

Salah sahiji tina tilu fase ieu nyaéta anu dasarna ngajelaskeun tiori seksualitas ieu, anu disebut fase phallic, anu umurna antara 3 sareng 5 taun, dimana murangkalih parantos panasaran kana awakna sorangan, ngajalajah sareng mendakan alat kelamin na. Salaku tambahan, aranjeunna bakal katarik bédana jinisna sareng batur.

Komplek Oedipus

Komplek Oedipus sareng Electra

Komplek Oedipus ngarujuk ka komplek cinta yén budak karasaeun ka indungna. Budak ngarasa asa érotis pikeun indungna ningali bapa salaku saingan. Freud ngartikeun komplek ieu salaku kahoyong teu sadar ku budak pikeun ngajaga hubungan séks sareng indungna lawan jenis (indung) sareng ngaleungitkeun kolot anu sami jinisna (bapa).

Anjeunna namina éta Komplek Oedipus ku mitos Yunani Oedipus Raja, anu maéhan bapakna teras nikah ka indungna.

Budak ngukut a sikep kapimilikan nyegah kolotna tina saling nunjukkeun kanyaah. Ieu kusabab murangkalihna milari idéntifikasi sareng modél tingkah laku. Sakali tahapan ieu réngsé, budak bakal nyobian nyarupaan sainganna, ngaidéntifikasi sareng anjeunna sareng janten modél kahirupan.

Electra kompléks

Komplek Oedipus sareng Electra

Dina hal ieu, éta nyaéta cinta anu karaos ku mojang pikeun bapa, ningali indung salaku saingan. Ngaran ieu ditugaskeun ku Carl Gustav Jung pikeun nunjuk pasangan ti komplek Oedipus, anu Freud henteu satuju pisan.

El Kompléks Electra éta mangrupikeun hal anu umum di budak awéwé dina sababaraha waktos di budak. Nanging, kasarakahan ieu putri sareng bapakna tiasa ngahontal langkung, ngahasilkeun persaingan ka indungna. Sanaos, tahap ieu henteu diperhatoskeun, kumargi budak awéwé ngajaga hubungan anu caket pisan sareng indungna, anu ngajadikeun hésé bersaing sareng anjeunna.

Maka, upami fase na beres normal, anu mojang bakal nganggap éléh dirina, asumsina yén kanyaah bapakna nyaéta indungna sareng anjeunna bakal daék milarian cinta di lalaki séjén. Nanging, upami éta henteu direngsekeun, hiji kalainan patologis tiasa akibat.

Komplek Oedipus sareng Electra

Kumaha kalakuan kolot dina nyanghareupan kompleks ieu?

Pikeun budak lalaki sareng budak awéwé pikeun ngungkulan tahap ieu tanpa aya jinis trauma, kolotna mangrupikeun titik konci pangrojong pikeun aranjeunna mendakan peran kelamin ditangtoskeun. Ku alatan éta, tahap ieu kedah dilaksanakeun dina cara anu positip, tanpa masihan penting pisan.

Anjeun kedah hirup sapertos hal samentawis, sanaos henteu nganyenyeri parasaan murangkalih. Anjeun kedah ngabantosan anjeunna ku ngalaksanakeun sagala rupa kagiatan salaku kulawarga, ogé sareng murangkalih anu sanés, supados aranjeunna berinteraksi sareng jalma sanés anu aya di lingkunganana.

Sedengkeun pikeun murangkalih, aranjeunna bakal teras-terasan nangkep kaasih indungna, tapi timburu ka kolotna bakal ngaleutikan nalika mendakan hobi umum anu tangtu sareng anjeunna, sapertos maén bal. Ngeunaan budak awéwé, sakitar 5 atanapi 6 taun, aranjeunna bakal mimiti sadar yén aranjeunna mirip pisan sareng indungna, janten aranjeunna bakal mimiti niru sareng ngaidentipikasi sareng anjeunna, sahingga hilap daya tarik ieu ka ramana.


Eusi tulisan taat kana prinsip urang tina étika éditorial. Pikeun ngalaporkeun kasalahan klik di dieu.

Janten kahiji komen

Ninggalkeun koméntar anjeun

email alamat anjeun moal diterbitkeun. Widang diperlukeun téh ditandaan ku *

*

*

  1. Jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan tina data: Kontrol SPAM, manajemén koméntar.
  3. Legitimasi: idin anjeun
  4. Komunikasi data: Data moal dikomunikasikan ka pihak katilu kacuali ku kawajiban hukum.
  5. Panyimpenan data: Basis data anu diayakeun ku Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Iraha waé anjeun tiasa ngawatesan, cageur sareng mupus inpormasi anjeun.