Korzyści z oleju babassu

Olej babassu

Po olejku z dzikiej róży lub oleju arganowym myśleliśmy, że nie ma już olejków do odkrycia, że ​​znamy je wszystkie. Ale przemysł kosmetyków naturalnych nigdy nie przestaje nas zadziwiać, tym razem z olejkiem babassu, nowym olejem, który zapowiada się na rewolucję dla naszej urody. Ten olejek ma świetne właściwości, które sprawiają, że jest jednym z naszych ulubionych.

Lubimy z Tobą rozmawiać o wszystkich naturalnych rzeczach, których możesz używać na swojej skórze i wielokrotnie rozmawialiśmy o różnych naturalnych olejach, chociaż to kolejna nowość, o której wiele osób już wie. Zobaczmy od skąd pochodzi olej babassu oraz jakie właściwości i zalety sprawiają, że jest tak wyjątkowy.

Skąd się bierze olej babassu?

Ten olej jest również znany jako olej kokosowy Macau. Pochodzi z oleju z nasion Orbignya Olifera. Jest palma pochodzi z Amazonii i jest znana jako babassu. Z jej nasion uzyskuje się rzadki olej o lekkim i lekko żółtawym odcieniu. Zawiera kwas laurynowy, oleinowy, palmitynowy i mirystynowy. Jego skład jest bardzo zbliżony do oleju kokosowego, który tak dobrze znamy, ale coraz więcej marek decyduje się na jego stosowanie ze względu na jego właściwości.

Naturalny efekt silikonu

Właściwości olejku babassu

Jedną z rzeczy, które spowodowały, że olej babassu znalazł zastosowanie w wielu kremach i szamponach, to właśnie efekt, jaki pozostawia. Nawilża i odżywia jak olej kokosowy i jest równie naturalny, ale w przeciwieństwie do tego jest dużo lżejszy. Jeśli kiedykolwiek używałeś oleju kokosowego, będziesz wiedział, że potem musisz dobrze umyj włosy, aby nie było uczucia ciężkości, coś, co dzieje się z wieloma olejkami. W szamponach wymagana jest przede wszystkim konsystencja, która pozostawia jedwabiste, ale luźne włosy. To znaczy, że nawilża, ale nie obciąża go, co właśnie ten naturalny olej może zrobić, ponieważ ma bardzo lekką konsystencję, której brakuje innym. Dlatego jest coraz częściej stosowany w kosmetykach, aby uniknąć silikonów, które ostatecznie są szkodliwe dla naszych włosów.

Olejek babassu do twarzy

Jeśli masz strefę T lub nieco tłustą twarz, nie przyszłoby ci do głowy, aby użyć na niej oleju, ponieważ są gęste i ostatecznie zatykają pory lub łatwo powodują wypryski. Jednakże olej babassu jest dużo lżejszydlatego używają go w wielu kremach. Łatwo nawilża, docierając do najgłębszych warstw skóry, nie zatykając porów, dlatego jest idealny do walki z wiotczeniem i starzeniem się w naturalny sposób. Olejek ten można stosować do twarzy i utrzyma ją nawilżoną przez wiele godzin, nie będąc ciężką.

Olejek babassu nawilżający skórę

Jak stosować olej babassu

Olejek babassu można stosować nie tylko na włosy czy twarz, ale także na skórę ciała. To olej, który nawilża, ale jednocześnie zawiera witaminy i przeciwutleniaczeco pozwala nam zachować jędrność skóry. Jego lekka konsystencja sprawia, że ​​nie mamy uczucia lepkości na skórze i możemy się później ubrać, co ma miejsce w przypadku wielu innych olejków, których możemy używać tylko na noc. Jest tak lekki, że dobrze się wchłania, nawilża suchą skórę i pomaga nawilżyć tłustą skórę, nie wytwarzając więcej sebum. Dzięki tym wszystkim właściwościom stał się podstawą wielu firm kosmetycznych.


Treść artykułu jest zgodna z naszymi zasadami etyka redakcyjna. Aby zgłosić błąd, kliknij tutaj.

Bądź pierwszym który skomentuje

Zostaw swój komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

*

  1. Odpowiedzialny za dane: Miguel Ángel Gatón
  2. Cel danych: kontrola spamu, zarządzanie komentarzami.
  3. Legitymacja: Twoja zgoda
  4. Przekazywanie danych: Dane nie będą przekazywane stronom trzecim, z wyjątkiem obowiązku prawnego.
  5. Przechowywanie danych: baza danych hostowana przez Occentus Networks (UE)
  6. Prawa: w dowolnym momencie możesz ograniczyć, odzyskać i usunąć swoje dane.