Молови, кога треба да бидеме вознемирени?

крт жена

Можеби имате молови на вашето тело и тоа е со вас подолго време. Неколку години ве уверуваа дека треба внимателно да го следите пред каква било промена, оттогаш крт што се менува може да биде знак на рак. Вистина е, претпазливоста што ја имате е од суштинско значење и секогаш ќе биде премалку. Неопходно е да не заборавите да го набудувате вашето тело секој ден.

Нашето тело е единственото што ни покажува дека нешто не оди како што треба, ги има одговорите, но професионалец е тој што ќе одговори на нашите прашања. Не треба да бидете опседнати, но важно е да не се откажувате себеси. Ако не сте го правеле тоа до сега, дојде време да ги разгледате вашите пеги и кртови од време на време, Мора да набудувате, анализирате и следите дека тие не го менуваат својот изглед за некое време.

Поминете некое време во истражување на вашите пеги и молови

Потребно е да потрошите одредено време во истражување на вашите пеги и молови, но не треба да го правите тоа секој ден, ниту треба да поминувате многу време гледајќи еден по еден (особено ако сте склони кон пеги) личност! Иако треба да поминете еден ден месечно гледајќи ги да видите дека сè работи правилно и дека не гледате ништо абнормално во вашите молови.

Зошто излегуваат молови

Потехничкиот дел ни кажува дека овие траги на кожата растат кога клетките кои се одговорни за пигментот растат во групи. Вообичаено е да излегуваат надвор на млада возраст како што е детството, но тоа не значи дека тие можат да продолжат да го прават тоа години подоцна. Поради оваа причина, ако сме родени со некои, тие се нарекуваат вродени и тоа е затоа што клетките веќе можат да бидат концентрирани на кожата на бебињата.

Точките се враќаат назад

Од друга страна, треба да се спомене дека нејзиниот изглед, без оглед на возраста, е секогаш прогресивен. Но, понекогаш можеме да набудуваме како многу може да се појават и брзо. Ова исто така може да се должи на одреден третман што го правиме, бидејќи тие го ослабуваат нашиот имунолошки систем. Без да заборавиме дека сончевите зраци исто така можат да го активираат нивниот изглед и понекогаш стануваат наш кошмар.

Како знаете дали вашиот крт е знак на рак?

Огромното мнозинство на молови не е опасно. Но, Како да знаете дали крт е малиген? Крстовите кои најверојатно се канцерогени се оние кои се менуваат во изгледот или се многу различни во споредба со другите молови на телото. Крстовите што се појавуваат за прв пат по 30-тата година од животот исто така можат да бидат опасни и почнува да има промени во бојата, големината или обликот. Во овој случај, треба да одите кај дерматолог за да го оцените крот. Исто така, треба да проверите дали некој од молите крвари, чеша или станува нежен или болен, бидејќи тоа исто така може да биде знак на рак.

Кога ја испитувате кожата, треба да го направите тоа со огледало или треба да побарате некој да ви помогне во ова. Треба да обрнете посебно внимание на областите на кожата кои обично се најмногу изложени на сонце, како што се рацете, вратот, лицето, рацете, ушите или градите.

Ако крт не се промени со текот на времето, нема да мора да се грижите, но ако видите каква било промена или ако имате некоја чудна нова бенка, треба да разговарате со вашиот дерматолог.

Што треба да имате предвид кога ги испитувате молите?

Молови

Кога ги испитувате молите, треба да земете предвид некои работи за да знаете дали тие ви кажуваат дека може да биде опасно и дека треба да го посетите вашиот лекар што е можно поскоро, бидејќи може да биде канцерогени. Доколку е потребно, забележете ги следниве точки за да можете да ги земете предвид сега и во некое друго време:

 • Тоа е асиметричен крт. Половина од крт не одговара на другата половина.
 • Има рабови. Без разлика дали крот има нерамни или нерамни рабови.
 • Ја менува нејзината боја. Бојата на крт не е иста како и другите, или е кафеава, црна, сина, бела или црвена и почнува да се менува.
 • Дијаметарот е голем. Кога дијаметарот на крт е поголем од гума за бришење на молив.
 • Ако видите дека еволуира. Кога крт се менува во големина, форма или боја.

Меланомот е карцином на кожа што може да се појави со дамки или бенки. Најчеста локација за меланом кај мажите е на градите и грбот, и кај жените на нозете.

Кои видови молови се опасни?

Постојат неколку видови на молови кои можеме да ги најдеме на нашето тело. Како што разговаравме, знаците на опасност започнуваат кога има промени во секој крт. Но, во овој момент ќе се фокусираме на познавање на различните видови молови кои се опасни:

 • Заедничкиот крт: Без сомнение, не е опасно, но мора да се спомене на ист начин. Многу е ретко крт од овој тип да се претвори во навистина опасен.
 • Испакнати молови: Themе ги споменеме подоцна и тие се уште еден од видовите што можеме да ги најдеме во области како што е грбот. Но, се случува, како и обичниот крт, тие да не се обично малигни. Особено кога сме со нив подолго време и не забележуваме каков било вид на промена.
 • Меланом: Тука веќе зборуваме за рак на кожата и еден од најопасните. Тие се појавуваат како да е крт, но многу повеќе кријат. Бидејќи ќе ги смени боите и големините.
 • Диспластичен невус или крт: На прв поглед, изгледа како обичен крт, но како разлика, диспластичниот е поголем и исто така многу рамен. Без да заборавиме дека неговите рабови ќе бидат тотално неправилни. Овие можат да станат меланоми, но не и огромно мнозинство.

Зошто излегуваат молови

Како треба да дејствувате пред крт од овој тип?

Ако видите дека вашиот крт може да биде абнормален ќе мора да одите кај дерматолог за да можам да го оценам твојот крт, па дури и целосно да го отстранам. Прво ќе земе мал примерок од кртното ткиво за да го испита под микроскоп, тоа е едноставна работа.

Ако кртот што го имате е канцероген, тогаш дерматологот ќе го отстрани со сечење на целиот крт и околниот раб и ќе ја зашие раната за да ја затвори.

Како може да се отстранат молите

Како општо правило, крт не бара никаков вид третман. Поради оваа причина, тоа не е нешто што обично се отстранува. Иако во некои случаи, или утврдено од лекарот или затоа што ви пречи, потребно е да се продолжи со негово повлекување.

Поради оваа причина, лекарите понекогаш прават исекотина на кожата со цел да се отстрани целиот крт и да се спречи нејзиниот изглед. Тие ќе ја преспијат областа и тогаш ќе мора да ги правите лековите неколку дена. Друг од системите за отстрани молови преку примена на течен азот, она што предизвикува нивно замрзнување, а спротивното е нивното горење. Преку еден вид поток што ќе се ослободи од нив. Се разбира, во сите случаи потребно е да се ставите во рацете на вашиот лекар.

Што да правиме ако имаме чешање крт?

видови молови

Како прво, мора да се каже тоа крт од чешање не мора да биде лоша работа. Априори, за едноставен јадеж не мора да се грижиме. Се разбира, зад него има некои причини што го подобруваат овој чешање.

 • Сончева изложеност: Како што сите добро знаеме, мора да се грижиме за кожата од изложување на сонце. Што повеќе, мора да ги избегнуваме централните часови на денот затоа што тоа е кога сонцето е многу поштетно. Ова може да предизвика чешање на молите и како што споменавме добро, не е лошо. Но, тоа ќе биде на долг рок ако изложувањата на сонце продолжат да се продолжуваат.
 • Проблеми со дерматитис: Како што добро знаеме, дерматитис предизвикува доста интензивно чешање. Се разбира, во овој случај тоа нема да биде само во самиот крт, туку и во целата област околу него. Користењето на одредени миризливи гелови може да го засили проблемот.
 • Алергии: Кожата е една од областите што активираат аларми кога имаме било каков вид алергии. Затоа тие исто така можат да доведат до чешање или иритација.

За овие типови на проблеми, како и за сува кожа или одредено триење, ќе има области што не гризат малку повеќе. Ако крт е во овие области, можете да бидете смирени, бидејќи тоа не е знак за ништо лошо. Се вели дека кога има големи повреди, може да има чешање во крт, но кога тоа ќе започне, веќе ќе забележите други промени пред јадежот.

Не смееме да ги мешаме овие чешачки молови со повикот себороична кератоза. Тие можат да се наречат како еден вид лезии на кожата, но тотално бенигни. Тие се појавуваат со текот на времето и кај постарите луѓе. Тие исто така имаат изглед на крт, кафеава боја и малку испакнати.

Дамки на кожата
Поврзана статија:
Дамки на кожата, причини и нега

Дали подигнатите кртови се лоши?

Испакнат крт

Кога ќе видиме а испакнати крт, исто така, не треба да се грижиме на прв поглед. Тоа е, во рамките на разновидност на точки на точки што можеме да го имаме, постои и ваков тип. Значи, да имате испакнат крт не значи дека се соочуваме со сериозен проблем. Крстовите можат да бидат рамни и обемни. Треба да започнеме мирно да ги проучуваме само ако воочиме промени во нив. Ако од оној што беше потполно рамен, се случува да има нова форма или да ја смени бојата. Значи, мора да одиме кај специјалист за да направиме комплетна студија.

Покрај тоа, исто така треба да се спомене дека тие постојат, нешто нетипични молови и не мора да бидат злобни за тоа. Едноставно со генетски причини тие можат да се појават, но без поголемо значење. Размислете за времето кога сте биле со тој крт, што сигурно ќе го забележите малку повеќе испакнато од кожата, но поради текот на времето. Тие имаат бавен раст, па дури е можно и да се види како некои коса излегуваат од нив. Иако е вистина дека понекогаш тоа може да нè наведе да се сомневаме. Затоа, не боли што дерматологот го има последниот збор и остануваме мирни.

Што ако има крт што крвари?

Ако најдете крвавица или крварење, најдобро е да посетите лекар. Сега, ако штотуку направивте рана токму во таа област, или ако имате куче или мачка што ве изгреба таму, нормално е да крвари и не треба да се грижите за тоа, само исчистете ја со топла вода Но, да тоа треба да контактирате со здравствен работник ако крварењето започне без очигледна причина.

Накратко, што е најважно да се има предвид?

Постојат голем број аспекти што треба да ги земете предвид и кои не треба да ги заборавате секогаш кога ќе ги испитате бенките за да бидете сигурни дека сè е во ред и дека нема опасност од каков било вид. Но запомнете дека е потребно доколку видите нешто ненормално, да одите кај вашиот лекар за да спречите ширење на карцином и што може да го доведе во опасност вашето здравје, па дури и вашиот живот.

 • Проверете дали крот има некои промени, дури и ако е минимално, во изглед на пеги или крт.
 • Ако забележите некоја од овие промени, одете брзо кај дерматологот. Но, не бидете претерано алармантни, сè додека лекарот не потврди дијагноза, нема ништо дефинитивно.
 • Земете ја предвид бојата. Тонските промени во пегата се многу значајни. Ако станат црвени или потемни, мора да се консултирате со специјалист.
 • Големината е исто така важна. Малигните молови обично имаат дијаметар кој надминува шест милиметри. Сепак, во секој случај треба да ги процените осцилациите. Промените во обликот на молови можат да бидат значителни. Анализирајте го и ако забележите каква било промена, одете кај дерматологот.
 • Асиметрија и нерамни рабови. Крстовите не мора да бидат совршено симетрични. Но, вообичаено е дека кај малигните молови, неправилностите се екстремни и растат и се зголемуваат.
 • Олеснување и волумен. Вистина е дека има некои пеги кои имаат одреден волумен. Ако ова не е променето, тоа не треба да претставува никаков проблем за вашето здравје, ниту треба да се грижите, но ако олеснувањето се зголеми или се шири, треба да одите кај специјалист. Појавата на одреден оток во близина на крт може да биде причина за тревога што исто така ќе мора да ја земете предвид.
 • Ако крварите или имате красти. Исто така, не е нормално кртот да крвари или да корка околу него. Ако се случи, посетете го вашиот лекар.

Содржината на статијата се придржува до нашите принципи на уредничка етика. За да пријавите грешка, кликнете овде.

127 коментари, оставете ги вашите

Оставете го вашиот коментар

Вашата е-маил адреса нема да бидат објавени. Задолжителни полиња се означени со *

*

*

 1. Одговорен за податоците: Мигел Анхел Гатон
 2. Цел на податоците: Контролирајте СПАМ, управување со коментари.
 3. Легитимација: Ваша согласност
 4. Комуникација на податоците: Податоците нема да бидат соопштени на трети лица освен со законска обврска.
 5. Складирање на податоци: База на податоци хостирани од Occentus Networks (ЕУ)
 6. Права: Во секое време можете да ги ограничите, вратите и избришете вашите информации.

 1.   paula dijo

  Имам 2 мола на грбот што ја сменија формата и бојата што ме болат и ме боцкаат, а понекогаш дури и ме чешаат - тие не се израмнети со кожата што имаат волумен.
  благодарение

  1.    Ванеса убила dijo

   Здраво, имам мал крт кој кога го притискам ме боли, треба да се грижам

  2.    Меилин dijo

   Здраво. Имам малку испакнат црн крт уште од мала, тој не порасна брзо, затоа што го имав уште од мала и сега е околу 4 или 5 мм и досега не ме боцкаше или крвареше. Во една прилика отидов на лекар и тој ми рече дека ако имам разлики да се вратам. Но, денес забележав и сфатив дека имам повеќе мали црни молови околу стомакот, не можам да кажам дали се испакнати затоа што се многу мали. Што мислиш ???

 2.   осаменост dijo

  Здраво Пола. Ви благодариме што коментиравте на MujeresconEstilo.com!
  Ако молите ја менуваат бојата или формата и исто така чешаат, препорачувам да го посетите вашиот дерматолог бидејќи тоа не треба да се случи. За да бидете смирени и дека наскоро можете да започнете со третман, тоа е најпрепорачливо.
  Поздрав и продолжете да нè читате!

  1.    Јулија dijo

   Здраво добра вечер, имам голема грижа и тоа е што имам крт на рамо, секогаш се сеќавам дека го имав. Неодамна почувствував непријатност и кога се погледнав како да изгледаше мозолче со гној, несвесно го пукам без да се сетам што е бенката. Ова е чудно за мене што се случи. Го оставив мирен, тој направи мозолче и се врати во својата нормалност, но денес се чувствува повторно воспалено и боли малку како мозолче. Мал е околу 4мм

 3.   Клаудија dijo

  Имам крт на градите и неодамна крварев од никаде, започна како горење, а потоа почна да крвари, дали е ова симптом на рак? Што да правам

 4.   осаменост dijo

  Здраво Клаудија, како си?
  Нормално е дека молите не крварат или предизвикуваат горење, но тоа не значи дека имате рак. Препорачувам да посетите дерматолог и да ги отстраните сомнежите и, доколку е потребно, да го отстраните или да започнете со третман. Потоа, кажете ни како си поминал ...
  Ви благодариме што коментиравте и го прочитавте MujeresconEstilo.com!

 5.   Марија Сесилија dijo

  Имам крт на колкот, има редовни рабови и ми дава впечаток дека сум собрал наместо да се зголемувам, но ми дава непријатност, чувствувам нелокализирана непријатност, ако не дека зрачи, тоа е мало болка, но тоа ми пречи молот е 4мм и е темно, на почетокот не беше толку темно.

 6.   начин dijo

  Имам мал црвен крт на грбот, не ме боли, но кога го чистам кога се бањам, ме гори.

 7.   Ентони dijo

  Здраво, добив мал кртен мол на ниво на левата клучна коска, пред 5 недели, кој рапидно растеше сега мери половина сантиметар и поцрнуваше малку по малку, исто така околу кожата ми е црвена во радиус од 4 сантиметри, јас исто така имате многу чувствителна лева брадавица, што мислите дека може да биде? Ви благодарам.

 8.   осаменост dijo

  Здраво Антонио, како си? Земајќи го предвид она што ми го кажувате, идеално е да се консултирате со дерматолог, бидејќи начинот на кој се менувал или растел крт, тоа може да биде нешто лошо. За да ги отстраните вашите сомнежи, консултирајте се со лекар специјалист.
  Поздрав и благодарност за консултација со MujeresconEstilo.com

 9.   АНДРЕ dijo

  Здраво, имам мал подигнат крт на грбот, има нормална форма (симетрична), а проблем е што ме чеша поголемиот дел од времето, што може да биде?

 10.   ХУАНА ПЕРЕЗ РОДРИГЕЕЗ dijo

  Итно, моето бебе се роди со средна големина ријизо мол на задникот, но сега се менува бојата, излегува гној, крв и премногу боли затоа што при капење паѓа краста или кога крвари и не заздравува, однеси го кај дерматологот и ми рече дека е нормално, но премногу сум загрижен што можам да направам?

 11.   Гвахото dijo

  Здраво, имам крт на лицето, кој растеше со текот на годините, растот му беше надворешен, односно е подебел од пред неколку години, денес наутро кога станав сфатив дека е отечен и кога го допрев, имав чувство да имам мозолче во тој сектор, ќе ти се заблагодарам што ми помогна. Ви благодарам.

  1.    Ланет dijo

   И мене ми се случува истото што ти се случува, гуакото. Како го решивте тој проблем, дали отидовте на лекар?

   1.    Lola dijo

    Како го реши, истото ми се случува и мене

  2.    Ланет dijo

   И мене ми се случува истото што ти се случува, гуакото. Како го решивте тој проблем, дали отидовте на лекар? Што се случи со тебе беше нормално?

 12.   Марија dijo

  ЗДРАВО Имам бенка на брадавицата и ми е многу непријатно по изглед и сакав да ве прашам дали може да се отстрани преку операција?
  Ви благодарам многу за вашиот одговор, ви благодарам многу !!

 13.   мирлис dijo

  Имам неколку крвено-црвени молови на моето тело со различна големина, не ме болат, не чешаат и не предизвикуваат непријатности, но би сакал да знам дали треба да се грижам?

 14.   Синтија dijo

  Здраво, моето прашање е следново, пред 2 дена започнав со болка во крт, го имам само 2 см над устата отсекогаш го имав, но не знам дали ќе биде заради сонцето затоа што моето лице има само што се излупи и кртот излезе со краста и сега ме боли и го сметам за пообемен од вообичаеното, односно освен што ме чеша, се допирам и ме боли ... Барам објаснување: П, ако некој може да ми даде одговор;), ќе ја ценам помошта и информациите ахх и ми беа разјаснети

 15.   eliana dijo

  Здраво, јас се викам Елијана и имам 20 години, сакав да поставам прашање .. уште од раѓање имам бен во вагиналниот дел секогаш го гледам и контролирам, она што го забележав е дека сега има олеснување .. дали е тоа лошо? Од мала беше рамно и кафеаво ... сега го забележувам со олеснување и заоблено ... не знам дали тоа дава лош карактер? Отидов кај дерматологот и ми рече дека е нормално и дека ако не ми пречи не е лошо но морам да направам операција.Што ми велат? Се надевам дека ќе можеш да ми помогнеш, многу ти благодарам! елиана

 16.   осаменост dijo

  Здраво Елиана, како си? Нормално, ако некој бен ме чеша, ја менува бојата или формата, тоа е симптом дека нешто лошо се случува, но ако сте отишле на дерматолог и таа ви каже дека сè е во ред, не треба да се грижите и да продолжите да го следите. Ако сте загрижени, можете да направите уште една консултација со друг дерматолог, така да имате две мислења и да донесете ваша грижа и свои заклучоци.
  Поздрав и среќа !!!! Продолжете да читате жени со стил! И кажи ни како беше за тебе.

 17.   асле dijo

  здраво Имам прашање пред 4 дена почна да ме боли во задниот дел на вратот, мислев дека е малку мозолче, дека излезе во близина на некое место што го имам, но немам мозолчиња и моето крт многу ме боли, ако го притиснам ме боли, како да имав гребење, ме гори. ќе биде зло?

 18.   Марија dijo

  здраво колку од дете имам црвен крт на грб
  ме вознемирува, ме чеша и гори грдидо Јас веќе имам 30 години и сфатив дека имам оставено повеќе во моето тело, еден расте во градите што лекарот се плаши да го посети и ќе биде лошо

 19.   ЦЕЦИЛИЈА dijo

  Здраво, моето барање е дека имам бенка од едната страна на устата, тоа е испакнато, пред неговата боја да беше темно кафеава, но во последно време ми менува делови од розова боја, освен што го менува бенката, тие излегоа како црни точки, повлеков точка што ја имаше однадвор и тие излегоа како црни линии, не ме боли, но јас сум загрижен дека ќе биде нешто лошо, подобро е да го елиминирам?

 20.   Алдаја dijo

  Здраво! Јас имам 22 години и цел живот имам мала бенка на страната на брадата. Последната година забележав дека е малку зголемена и доби одредено олеснување. Освен тоа, имам многу мозолчиња околу него. Му го покажав тоа на мојот дерматолог и не ми беше грижа, ниту тој го погледна. Загрижен сум и исто така е ужасно, забележувам дека секој ден има поголемо значење и не знам на кого да се обратам. Дали можете да работите без полоша лузна? Благодарам

 21.   меркариме dijo

  Здраво, моето барање е дека ми излезе како црвен мозол на усните на устата и веќе го имам како пред неколку месеци и не поминува еден ден гледајќи се во огледало, решив да го боцкам со игла и многу крв излегоа подоцна, застанувам, но никогаш не знам дека житото беше сè уште, не исчезнува и да се надмине сè, расте друго жито, мало е, но чувствувам дека станува сè поголемо секој ден направи. Јас сум многу загрижен. Не знам дали ќе биде тоа поради мојата бременост, но житото излезе пред да бидам бремена. Те молам помогни им ...

 22.   лаја dijo

  Добро утро: Секоја година одам на преглед на крт, сакав да прашам нешто, имам мал крт на ногата и забележав дека слојот над крт од време на време се суши и паѓа под туш, кога Паѓам, под него е нормалниот крт без чудни или различни знаци, како горниот слој да умрел и паднал, не ме гризна ниту мене anything. Waitе го чекам вашиот одговор, ви благодарам многу

 23.   Jenny dijo

  ¡Хола!
  Ви пишувам затоа што уште од дете имав неколку кртови на вилицата и забележав дека едниот расте. Исто така, би сакал да знам дали е нормално да има многу црни молови ...
  Поздрав благодарам !!!

 24.   кимберли dijo

  Добра ноќ, мојата грижа е затоа што кога бев дете имав крт на десната страна од лицето нагоре, во тоа време тоа беше само точка и со текот на годините растеше и сега се мери околу 4мм, е тркалезна, секогаш ја имала истата боја и секогаш имам малку влакна што морам да ги исечам, но околу 2 години чувствувам непријатност како горење, не крварам или не чистам гној, само таа непријатност би сакала да ја знај дали е нормално, те молам, ти благодарам, одговори ми затоа што идејата да одам на лекар ме исплаши да кажам нешто лошо.

 25.   кинтија dijo

  здраво ^ - ^
  Добра вечер би сакал да знам што мислите дека ми излезе бенка под градите и има краста, се лупи, но расте и е кафеава и има малку чешање волумен, но не боли. Го чекам вашиот одговор благодарам ти !!

 26.   клаудија | dijo

  Добив крт со олеснување на задникот, но ме боли меѓу задникот на линијата, во ПОЧЕТОК мислев дека е брадавица, но неодамна имав син и кога некој ги има, разбирам дека сите ексемен на болести на Венерија па дури и повеќе, никогаш не сум имал контакт цела година, па помалку би имал венерична болест и дознав, но никој не знае зошто таму се појави крт, не ме боли и не ме мачи, ниту ме чеша , не е груб, тој е мек, но има олеснување и е мал, ако единствената чудна работа е олеснувањето.

 27.   Essесика Мартинез dijo

  Здраво, имам многу молови, n (без пеги) сега последниве излегуваат повеќе, оној што загрижува интензивно чешање што го имам секој ден околу брадавицата и забележувам дека излегува место, но тоа многу чеша
  Што можам да направам.
  благодарение

 28.   Jenifer dijo

  Здраво, имам бенка на вратот, мајка ми исто има и има многу олеснување, моето има малку, но пред една недела дечко ми почна да го печискар затоа што мислеше дека е мозолче, работата е што две пред неколку дена бев Премногу ме боли и прегледот е црвен, ме боли кога ќе го истегнам вратот или ќе го допрам, тоа е кафеаво, кружно и симетрично, сето тоа нормално, но не знам дали дечко ми би направил нешто што направи да се скрши или дека навистина може да биде дека тој се претвори во малигнен.
  Што да правам? Отсекогаш го имав тој крт и сега, откако мојот дечко го излупи тешко, ова почна да ми се случува.

 29.   Јас се викам Лилијана и имам загриженост затоа што уште од мала имав 2 молови во вино-боја, еден под левото око и друг на десната дојка, кој со текот на годините растеше бавно, но не и голем, не чешаат и не болат но сега dijo

  Јас се викам Лилина и сум загрижена затоа што кога бев дете имав 2 бемки во вино, еден под окото и друг во градите, но тоа растеше со текот на годините и тие никогаш не ме боцкаа или повредија, но сега тие се излегувајќи на врат и овие Ако ме отепаат и ме започнаа како другите 2 како `точка, ми помогна со одговор, те молам види дека ти благодарам многу

 30.   eliana dijo

  ЗДРАВО! СЕКОГАШ СУМ 19 ГОДИНИ. Би сакал да знам ако е нормално што повеќе мое месечини се појавуваат на моето лице. ИМАМ МНОГУ ПОЛКА-точки, НЕКОИ КРАВО И НЕКОИ ЦРНИ. СЕГА СЕ ПОЈАСНИ МЕ 3 ИЛИ ПОВЕЕ ЗАЕДНО. ТИЕ СЕ ЧИКИТОС, АМА ГО ГЛЕДАМ СЕКОЕ ПАТ ПОВЕЕ. ВЕ МОЛИМЕ ПОДНЕСЕТЕ ОДГОВОР НАСКОРО. ВИ БЛАГОДАРАМ!

 31.   Аријана dijo

  Здраво, знам пред скоро 5 години забележав дека имам црвена точка на долната усна на устата и не и давав значење, но пред три години забележав дека сум покитин абутадито ... ..и виси к беше гранит се откриваше и не престанува да крвари се додека не го притиснам за момент ... и го оставив така, мајка ми ми рече дека е крт и не можам да го оставам така пешискарло, но денес Забележувам дека е поголем и дека покрај него се појавува друг.опасно? И има одредена мерка за операција за да се отстрани, не ми се допаѓа .... Ве молам, чекам одговор однапред, благодарам

 32.   Роси dijo

  Здраво, се надевам дека ќе добијам нечиј одговор, забележете дека имам многу молови на лицето и тие ми излегуваат повеќе, проблемот е што старите растат и новите растат секој ден, зборувам за години и месеци и не ја имав промената одеднаш. Но, ако забележам многу промени во моите молови, како можам да ги отстранам, но не со операција? пиши ми со фис и остави ми го твоето искуство. Јас навистина го ценам тоа.

  Chickross@gmail.com

 33.   ubence dijo

  Здраво, многу сум загрижен затоа што имам крт во градите и веќе два месеци почна да расте и чувствувам дека ме чеша и ме боли, дали е ова симптом на нешто лошо ??? те молам некој да ми одговори

 34.   Мануел Гајтан dijo

  Здраво Соледад сакав да ти кажам дека уште како дете имам крт на грб и во последно време се чувствувам како да се надува малку повеќе, кога ќе го допрам боли малку, ќе биде нешто малигно, и ако е така, што вид на лекар треба да се лекувам со, благодарам, се надевам дека ќе одговориш.

 35.   заира dijo

  здраво Имам крт уште од мала, но пред 3 дена има грутка како топка и ме боли во кафеавиот крт од 5мм приближно, пијам ибупрофен, но малку се смирува и ми препиша келекс, што е тоа се случува со мојот крт, благодарам

 36.   Stephanie dijo

  Здраво!!
  Имам 28 години
  и забележав дека молите кои беа рамни пред денес имаат сугестивно олеснување, тие имаат редовни рабови
  но една особено што се наоѓа веднаш до десната пазуви на раката, ме чеша со најмала роза, тоа е вознемирувачко.
  Вреди да се спомене дека користам крема за сончање во зима и лето, не се изложувам на сончање, всушност за да одам на плажа ставам многу крема за сончање и се покривам од сонцето.
  Јас сум многу бел.
  Јас сум загрижен.
  благодарам

 37.   Mayra dijo

  здраво, имам крт од едната страна на устата, која секогаш ја паметам и ја имав уште од мала, бев само помлада сега имам 23 години и бенката е позабележителна, но сфаќам дека понекогаш малку издува нормално и се стемнува, го допирам и чувствувам мала болка како мозолче да пукне, се разбира ова е само кога ќе го допрам и би сакал да знам дали е лошо или треба да посетам дерматолог ? Ви благодарам!!

 38.   Claudia dijo

  здраво Имам крт над устата покрај носот, како морелин моро хаха, но веќе некое време забележав дека порасна, коската е пообемна и кога ќе ја допрам чувствувам болка како кога некој ќе допре до мозолче, ве молам, советувајте ме, навистина сум загрижен, со почит

 39.   Ева dijo

  Здраво, имам крт кој е црн и околу него како црна сенка, не ме боли и не ме вознемирува. Дали треба да ме загрижува? Јас сум и пушач, дали може да е заради тутун?

 40.   фан dijo

  Здраво Имам бенка на десната рака и под него се појави мозолче како да ти се појави кал на лицето но тоа е старо 2 недели и црвеното не е отстрането пред некој ден грешав по грешка и излезе крв е нормално, јас имаат тенденција многу да добиваат молови толку често, дури и кога ми инјектираат, добивам еден

 41.   Буки dijo

  Имам крт среде меурчиња како на влезот од анусот малку голем, нормално е, не го имав видено затоа што не го истражував тој дел од мене?

 42.   Марија dijo

  Здраво, имам крт точно на веѓата и кога тој ја допре, ме боли, треба да бидам загрижен. Поздрав благодарам

 43.   Luisa dijo

  здраво би сакал да ми помогнеш имам бенка на лицето не е толку голем и не толку мал см Пред 5 или 7 дена почнав многу да грешам и синоќа почна да се формира краста таа краста почна да се лепи но Краста е прикачена на крт, што значи дека крт паѓа Не знам што да правам? Дали ми препорачувате да одам во собата за итни случаи на докторот?

 44.   арлет dijo

  Здраво, имам крт уста и отече бидејќи излегува мозолче, дали треба да се грижам?

 45.   арлет dijo

  Здраво, имам бенка во устата и отече затоа што таму излегува мозолче и ме боли, треба да ме загрижува?

 46.   арлет dijo

  Здраво, имам бенка во устата и отече затоа што таму излегува мозолче и ме боли, треба да ме загрижува?

 47.   Марија dijo

  Добро утро, преку ноќ, добив крт со кафеав волумен и посилен во средината, она што ме изненадува е што излезе ненадејно.

 48.   Gina dijo

  Здраво, имам доста голем крт на горниот дел од задникот, некое време забележав дека ми пречи, ме чеша, па дури и понекогаш го гребев и крварев останувајќи отворен на основата на кожата, исто така се лупи и неговата текстура е како да се парчиња цемент што кога ќе го притиснат со пукање на ноктот, крот е оловен, чувствувам болка што зрачи како во мојот глутеус, имам 40 години, се надевам дека ќе можеш да ме водиш !!!

 49.   Евгенија dijo

  Здраво, имам бенка на левата страна покрај градите и чувствувам болка и многу чешање што зрачи кон градите, тоа е нешто нормално, имам 36 години

 50.   ана јулија dijo

  Здраво, може ли да ми кажете дали е лошо, тие излегоа како некои молови во устата, добри на усната и многу ми боде, а јас веќе ја болам усната, тоа е лошо пред да излезат и беше отстранет ова време, веќе не ме гризе и ме чеша

 51.   КАРИ dijo

  Здраво. Имам крт што ме чеша пред околу две недели, го изгребав и извадив кафеаво парче ... сега има краста на себе ... што ќе значи тоа, што да направам?

 52.   Џенифер dijo

  Ола имам крт малку понизок од увото, не е од тој волумен, но кога ќе го допрам боли ќе биде лошо да ме боли, се плашам од карцином

 53.   Свежо dijo

  Ами Само што добив црвен крт на дното од оваа страна на горниот дел од Ладио Јас сум загрижен xk наутро го немав и не знам дали е снимен или не, некој може да ми објасни или да ми помогне

 54.   Ана Лау dijo

  Пред неколку дена почнав да добивам молови кои не надминуваат 4мм, што ме загрижува тоа што ќе се претворат како красти, а јас гребем и вадам дел од крт, што може да се случи? Ве молиме одговорете

 55.   Керол dijo

  Добра ноќ, мојот сопруг има крт на ногата, порасна, падна, стана краста и повторно падна и е полу грдо на местото каде што е крот

 56.   лупита dijo

  Здраво, одамна пред да останам бремена со моето бебе. Почнав да добивам кафеави молови со малку точки малку потемни, давајќи му скоро црно, но не боли тие имаат различни големини и се груби, тоа е рак

 57.   ден dijo

  Здраво, имам 4 молови кои ме загрижуваат, еден на челото, друг на вратот и друг на страната на крушата, во овие три, се прави малку кожа и друга станува мозолче со инфекција и друга на мојот стомак дека ме боли колку да го допрам како да не го правам тоа, јас сум многу бела личност и добивам многу молови, дури имам еден на прстот на дланката и никогаш не сум видел некој да излезе таму, не изгледа како дел и нема форма на крт, благодарам

 58.   Rebeca dijo

  Здраво, имам крт на левата рака, тој е мал, мери приближно 2мм, но е асиметричен; Не ме чеша и немам историја на рак на кожата. Па моето прашање е дека: Сите малигни молови секогаш имаат големина поголема или еднаква на 6мм?

 59.   lina dijo

  Имам многу голем крт од раѓање, има волумен и во последно време многу ме боли, ме прави непријатно и го чувствувам како треска Не знам што е дерматологот, тој ми рече дека не е ништо, но боли

 60.   elisa dijo

  Околу два месеци имам неколку црвени молови на кожата на моите гради, грбот и стомакот, загрижен сум и голем кафеав на грбот сакам да ми помогнете

 61.   Хилари dijo

  Здраво, имам бенка на стомакот и школката замолкна, загрижувачки е што може да ми се случи

 62.   маит dijo

  Имам црна топка со кафе на главата, не знам што ќе биде, многу сум загрижен затоа што ABC гори, боли, отекува и излегува нешто како про transparentирна вода, put се става точка како кал што ќе биде и ABC исто така ме гребе дека тоа ќе бидам јас Тие исто така прават вртоглавица и главоболки, кои можат да ми помогнат, сакам да знам што имам во мојата мала кабина за главата, ве молам некој да ми помогне

 63.   маит dijo

  што имам: '(

 64.   ilianилијани dijo

  Здраво. Јас сум девојка која има кртен раѓање во крвта е колку големината на капачето со шише со сода изгледа како роза. Никогаш не ми задаваше проблеми, но пред една година имав силна расправија со роднина и многу ме изгоре, а пред неколку дена исто така мислиш дека тоа значи те молам почекај го твојот одговор и понекогаш станува црвено. Ви благодариме за вниманието.

 65.   ilianилијани dijo

  Здраво. Јас сум девојка која има кртен раѓање во крвта е колку големината на капачето со шише со сода изгледа како роза. Сместено е во моите десни гради близу срцето. Никогаш не ми создаде проблеми, но пред една година се скарав со роднина и ме изгоре многу, а пред неколку дена, исто така, што мислите, што значи, ве молам почекајте ја својата одговор и понекогаш станува црвено. Ви благодариме за вниманието.

 66.   Норма dijo

  Здраво. Јас сум норма и имам два мола што личат на краста, едниот на задникот и другиот на бутот, вториот е сè уште со иста големина, но другиот порасна и одамна е излупен и повторно формиран - тоа е нормално

 67.   Laura dijo

  Здраво доц сакам да ви поставам прашање пред 3 месеци извадив крт на грб кој ми го гребеше елечето и ме повреди дерматологот, го запалив но понекогаш. Имам чувство на печење, тоа ќе биде нормално.

 68.   Рут dijo

  Здраво, имам крт од кога памтам, го имам, има потемен кафеав центар и рабовите малку полесни, ќе има димензии 5 мм или 6 мм, никогаш не изгорел или избодел или слично, но сега Малку сум загрижен зошто е најголемиот што го имам

 69.   Karina dijo

  Здраво, имам крт на градите, тој порасна или поточно испакнато во овие години, има кафеава боја и има форма на капка, чудното нешто што го гледам е дека е порозно како плута и се шушка. Не ме боли, не ме чеша и не ми пречи, но би сакала да се консултирам.

  1.    Марија Хозе Ролдан dijo

   Здраво Карина, ако тој крт се промени во форма, тогаш ве советувам да одите на лекар за да го процените. Поздрав!

 70.   Рејчел контрера dijo

  Се консултирам со татко ми, прво му излезе на рака како цреша, но по некое време се смени и изгледа како издолжена капка вода од околу 3.5 см приближно со црвеникава боја, не боли, но виси не е прицврстена кожата како што објаснив пред голема капка вода Што може да биде?

  1.    Марија Хозе Ролдан dijo

   Здраво Ракел, ако татко ти има крт и неговата боја, текстура или големина се променети, треба да одите кај вашиот лекар за да проверите дали сè е во ред. Поздрав!

 71.   Eraерардо Перез dijo

  Буенас тарди. Јас имам 19 години и цел живот имам мал крт на бутот на десната нога. Што се однесува до бојата и големината според она што го прочитав не треба да се грижам, но од вчера ме чеша и отекува. Треба ли да бидам загрижен?

  1.    Марија Хозе Ролдан dijo

   Погледнете во следните неколку дена, ако ја смени бојата или големината, одете кај вашиот лекар за да го проверите. Поздрав!

 72.   Алфред dijo

  Здраво, имам крт во форма на дамка, тој е широк 10, а еден долг 15, го имам уште од моето раѓање.

 73.   Alicia dijo

  Здраво, мислам дека имам карцином мол, пред околу 6 месеци почна да расте, имам 25 години и ги исполнува скоро сите описи. Го имам дури и таму каде што започнува мојата лева нога, освен што неговиот дијаметар не е толку голем. Оваа статија ми беше од голема корист.
  Благодарам

  1.    Марија Хозе Ролдан dijo

   Ви благодариме за вашиот придонес Алиша. 🙂

 74.   Camila dijo

  Здраво! Јас имам 14 години и пред околу 7 години ми се појави бен непосредно зад коленото на пресекот на ногата, во последно време многу ме чеша, а случајно гребев и ми крвари, што да направам? Многу се плашам дека е нешто лошо, не сакам да ја загрижувам мајка ми, сакам решение ве молам, ви благодарам однапред!

  1.    Марија Хозе Ролдан dijo

   Здраво Камила, можеби ве гризе заради вашата пот или затоа што ви ја трие облеката. Ако крвари, ќе стане рана, внимавајте да не се зарази и проверете дали не станува поголема. Но, за да не излезете од сомнеж, можете да одите кај вашиот лекар да го погледнете и на овој начин да ви кажам дека сè е во ред. 🙂 Малку бакнеж!

 75.   Раул Алан Родригез dijo

  здраво Имам крт од месо на грб. Понекогаш такво нешто излегува како вода и јас секогаш го имав тоа е малку големо ... ќе треба да се натерам да видам?

  1.    Марија Хозе Ролдан dijo

   Здраво Раул, ако видите нешто чудно, треба да одите на лекар. Секоја претпазливост е малку. Поздрав!

 76.   karina dijo

  Здраво Имам крт на дното на десната дојка и неодамна забележав дека ме шушка и ме чеша. Може ли да паднат молови?

 77.   Касандра dijo

  Здраво, имам бенка од мала ... кога отидов на Неврологија го проверија и ми рекоа дека ако расте, чеша или се зацрвене, дека ќе проверам дали е над тркалезниот папок. .. прв пат ме чеша, чувствувам топка ме боли и крвари, што да правам?

 78.   Лучијано Шлеф dijo

  Здраво, моето барање е одамна, сопругата се жали на чешање во крт на задниот дел од десната рака, ова е различно од нејзините други молови, тоа е многу темно кафеава, скоро црвеникава, би рекол, што може тоа е?

 79.   диснеидис dijo

  Здраво, јас сум малку загрижен, одамна се појави мал крт на левата страна од моето лице, конкретно малку откако ќе заврши окото, тоа е многу лесен тон речиси останува незабележано, до пред околу три дена ме боли како таму да добијам гранит и да е малку воспален, бојата не е променета. Ако можете да ми одговорите, јас би го ценел тоа.

  1.    Марија Хозе Ролдан dijo

   Здраво, можеби ќе добиете мозолче, но ако промената е во крт, одете кај вашиот лекар за да го проверите. Поздрав!

 80.   Јан dijo

  Здраво! Имам бенка каде што ребрато ребра и како краста, како да е краста. Вистината ме загрижи. Се радувам на вашиот одговор. Благодарам

  1.    Марија Хозе Ролдан dijo

   Здраво Јан, ако сте загрижени, одете кај дерматологот за да може да ја процени состојбата. Поздрав!

 81.   Евелин dijo

  Здраво, почнав да добивам молови на лицето, имам голема слика од моите 15 и таму ги немав молите што ги имам сега, имам 20 години, бенките не се досадни, се појавуваат само, околу две пред неколку недели не се проверив и денес повторно погледнав имам 3 нови молови, чекам одговор Ви благодарам многу

 82.   Beatriz dijo

  Здраво, јас секогаш имав крт на раката и денес го гледав и го имам со црвен и испакнат круг што може да биде? Што да правам?

 83.   Ана Марија dijo

  Имав крт на вратот пред неколку години со малку коса и малку грутка, па нормално не ми се допаѓа и го искинав, но дел ме остави и расте, што да правам ?
  Ви благодариме за вниманието
  Ат: Ана

 84.   Lola dijo

  Имав крт на грб онолку долго колку што се сеќавам. Сонцето никогаш не го погодува бидејќи го фаќа со каишот за костими за капење. Не боли или е неправилно или станало поголемо. Ниту се чеша. Не порасна. Но, центарот е потемна кафеава нијанса од остатокот на крт и има олеснување, но секогаш има. Пред некој ден, гледајќи програма, на една девојка и беше дијагностициран карцином на кожа без таа да забележи никакви симптоми. Дали е можно истото да ми се случи или јас сум опседнат?

  1.    Марија Хозе Ролдан dijo

   Здраво Лола, мислам дека твојот крт не е опасен од она што го зборуваш, но ако сакаш да бидеш помирен, оди кај вашиот лекар и нека те погледне. Поздрав!

 85.   Луз dijo

  Здраво, имам крт до десното око, чудно е што го одгледав Двојно и е како правоаголен, не знам дали е заради моја возраст затоа што имам 30 години ... ... некој ќе има слични искуства

 86.   Џесика dijo

  Здраво, јас сум essесика, добив црвен крт, ми беше мал на левото колено и многу ме чеша додека го гребем, со текот на времето, станува малку поголем.

 87.   Fernanda dijo

  Здраво, јас сум Фернанда и имам 19 години и добив црвен крт пред околу два месеци за сто и тоа растеше постепено и денес не знам како започна да излегува кога бев капење, но не чувствував болка или нешто или чешање што може да биде?

 88.   Fernanda dijo

  Здраво, јас сум Фернанда и имам 19 години и пред месец и половина добив многу мал црвен крт, но тој растеше малку по малку и денес пукна не знам како бев под туш и многу крв почна да излегува и беше црвена и со красти е нешто опасно?

 89.   Франциско dijo

  Пред 3 недели добив малку крв во долниот дел на вратот и сега ако е малку поголема од тоа како излезе, но не ме боли и не ме чеша, веќе закажав состанок со лекар за да ме провери , но дали треба да сум загрижен? ??

 90.   цвет dijo

  Добив крт на усните на устата, долната усна ... .. Отидов и ми рекоа дека тоа е затоа што не јадам добри работи ...

 91.   Марија Алехандра dijo

  Здраво!! Пред околу 6 месеци излезе со мал мозолче на мојата рака ... првиот пат кога го повредив мислејќи дека е мозолче, исчезна, наместо да стана мало. Пред 1 месец сфатив дека сè уште е како воден крт. Денес гризам и гребем и повредувам ... Дали е опасно? Или дали е нормално да го добиете ова? И, нели треба да го повреди?

 92.   Луис Саенц dijo

  Здраво, јас сум маж и имам 15 години, не знам дали е крт или не е до денес сфатив дека сум исплашен и ги има овие мерења долги 4 милицентри и високи 2 милицентри е како кафеава или сива или црна не, сигурен сум дека помогни ми

 93.   Наталија dijo

  Имам крт на вратот уште од минатата недела дека имам грутка во форма на мозолче ми го дадоа кремот фучибет, но не се подобрува напротив расте, би сакал некој да ме советува благодарам

 94.   прирачник dijo

  Здраво, забележав дека имам неколку молови, ова во период од 6 години или повеќе, мислев дека се пеги, ги имам само на стомакот и под рацете, сепак, забележав дека имаат некаков испакнување, тие не се рамни како што замислував, има минимум олеснување, за повеќе од 3 години тие не растат, но ако се зголемуваат повеќе и повеќе од 2 до 3

 95.   Вашиот dijo

  здраво Добив крт пред околу 8 месеци на грб кога излезе ме чеша и излезе како вода кога го изгребав, но нејзината големина не е зголемена и оттогаш не ме боли или гребеше, но само сакам да знам дали како излезе има лош симптом БЛАГОДАРАМ

 96.   Лисет Аргандоша dijo

  Здраво, пред неколку години израснав крт гранит кој сега е со големина на бисер и е црвен понекогаш ме боли и крвари или отекува, што да направам, нормално е дека тој црвен крт расте ...

 97.   Анделин dijo

  Здраво. Во мај оваа година ми даде acv и време имам невус на градите што е голем и понекогаш ме чеша и се менува од бели во црни точки како крт кога ќе го сунѓерувам на сонце понекогаш крвари малку не Дали знаеш во мене, дали можеш да ме лекуваш

 98.   karina dijo

  Здраво, имам загриженост што имам во носот малку бело нешто што изгледа како мозолче, но го тргнав и ми порасна, многу повеќе крвари кога го вадам и не застанувам крт.

 99.   брада dijo

  Здраво! Моето барање е за крт што го имам на грб од многу одамна, тој не порасна во големина или ја смени бојата, она што го забележав е дека има бела точка во средината како да е многу мала бела топка, може да биде пора или фоликул или милиум, е како изгледа. Не знам дали е секогаш таму или таа мала бела топка е нова, но мислам дека опседнувам над молите. Ова е нетипичен крт бидејќи не е редовен, но го имам од ДСД многу години и не забележав друга разлика од тоа, но за да го видите треба да го видите многу одблизу и го зголемувам со зумирање на мобилен Може ли да ми кажете нешто. Имам фотографии во случај да е заинтересиран. Благодарам

 100.   Carola dijo

  Здраво: Јас се викам Карола, имам 30 години некое време тука имав молови на градите и цревата секој ден кога гледам дека имам нова. Морам да бидам вознемирен Многу сум исплашен што закажав состанок со дерматологот на 23 ноември, но се плашам дека е веќе доцна. Претерувам ??

 101.   монсерарат dijo

  Здраво, би сакал да знам дали е нормално дека на 23 години добивам нови молови, аммм се нормални како и сите, но одеднаш добивам нов сега, она што го сфатив за околу 3 месеци е дека имам околу 7 нови молови на лицето и раката Не знам дали имам оставено повеќе што не сум видел, но тие се нормални како другите што ги имам, но би сакал да знам дали е тоа нормално ?????? ………… те молам

 102.   Елиза Кветама dijo

  Здраво. Имам крт на веѓата со која сум роден, но е многу голем и овален. Има влакнест, но кога ќе се изложам на сонцето ме чеша и ме боли, отидов кај дерматологот и тој ми рече дека не е малиген, но се зголеми во големина и продолжува да се чеша и боли.

 103.   Елиза Кветама dijo

  Здраво Имам крт на веѓата и е многу голем и ми станува влакнест, се консултирав со дерматологот и ми рече дека не е малиген, но со текот на времето кога ќе се изложам на сонцето ме чеша и боли и со тек на време го го зголеми својот волумен и јас сум исплашен што треба да направам. Благодарам

 104.   Татијана dijo

  Здраво мојот сопруг има крт од месо на задникот, но кога ќе го допрам чувствувам дека под крот во кожата има тврда масна топка, би сакала да знам дали е лошо, благодарам

 105.   Ambar dijo

  Нормално е да добиете крт под секое око. Татко ми се фотографираше и се појавија бенките. Дали е нормално?

 106.   Belen dijo

  Здраво, мојот сопруг има крт на задниот дел од вратот. Неколку пати тој излегол мозолче гној (како мозолче) на врвот на крт. Поради работа, носи капа и обично добива мозолчиња на задниот дел од вратот. Alarmе биде причина за тревога дека секој толку често тие исто така излегуваат во крт. Благодарам

 107.   Софи dijo

  добро имам тетоважа и ми ја поминаа тетката одозгора сега ја забележувам како е воспалена и дури малку ме боли загрижен сум и не знам што да правам или како да постапувам благодарам однапред

 108.   Андреа dijo

  Здраво, прашање. Имам бенка на мојот мал нос и на неа се појави крт со три мали точки во молот. Може ли да биде малиген?

 109.   Даниелахт dijo

  Здраво, имам крт на десната дојка и ја менува бојата како кртна.

  Што да правам?

  Ви благодариме.

 110.   Вероника Флорес dijo

  Здраво, имам бен над горната усна на лицето и се користи 3 дена и е малку отечен, мојата лани ми порасна и има точка во средина

 111.   Mari dijo

  Здраво, имам бен на лицето што ме чеша и понекогаш добивам црни точки, а некогаш станува црвено, а понекогаш ме боли ако можете да ми помогнете, би го ценел

 112.   Сузана бодој dijo

  Здраво Мари!

  Ви благодарам многу за вашиот коментар. Да ви кажам дека овде ви даваме нешто општи информации, па затоа не боли да стапите во контакт со вашиот лекар или дерматолог за да можат да ги решат вашите сомнежи во прво лице. Бидејќи секој случај може да биде различен.

  Честитки!