Komplek Oedipus lan Electra, daya tarik bocah marang wong tuwa

Komplek Oedipus lan Electra

Bocah-bocah wiwit isih cilik ditolak luwih saka siji wong tuwa tinimbang sing liyane, lan tuwuh kanthi cara sing padha, yaiku, bocah-bocah luwih cedhak karo ibu lan bocah-bocah wadon karo bapakne. Kabeh mau duwe panjelasan ilmiah sing diarani teori seksualitas.

Teori iki diterangake dening Sigmund Freud, sing nerangake manawa pangembangane wong diwiwiti saka seksualitas. Nanging seksualitas iki ora nuduhake konsep zona kelamin, nanging kalebu macem-macem pengaruh manungsa sing luwih jembar.

Salah siji saka telung fase kasebut yaiku sing biasane nerangake teori seksualitas, sing diarani phase phallic, sing umure antara 3 lan 5 taun, ing ngendi bocah-bocah wis kepengin weruh awake dhewe, njelajah lan nemokake alat kelamin. Kajaba iku, dheweke bakal kepincut karo bedane jinis lan jinis liyane.

Komplek Oedipus

Komplek Oedipus lan Electra

Komplek Oedipus nuduhake kompleks kasebut tresna sing dirasakake bocah marang ibune. Bocah kasebut ngrasakake kepinginan erotis kanggo ibune yen ndeleng bapakne minangka saingan. Freud netepake kompleks iki minangka kekarepan bocah sing ora sadhar supaya njaga hubungan seksual karo wong tuwa lawan jenis (ibu) lan ngilangi wong tuwa saka jinis sing padha (bapak).

Dheweke dijenengi jeneng kasebut Komplek Oedipus dening mitos Yunani Oedipus Sang Prabu, sing mateni bapake banjur nikah karo ibune.

Bocah cilik nggunakake a sikap duwe nyegah wong tuwane supaya ora saling trampil. Iki amarga bocah kasebut nggoleki identifikasi lan model prilaku. Sawise tahap iki rampung, bocah kasebut bakal nyoba dadi mirip karo saingane, ngenali karo dheweke lan dadi model urip.

Komplek Electra

Komplek Oedipus lan Electra

Ing kasus iki, yaiku katresnan dirasakake dening bocah wadon kanggo bapak, ndeleng ibu minangka saingan. Jeneng iki ditunjuk dening Carl Gustav Jung kanggo milih mitra saka kompleks Oedipus, sing Freud ora setuju banget.

El Komplek electra minangka prekara sing umum banget kanggo bocah-bocah wadon nalika isih cilik. Nanging, tresnane putri karo bapakne iki bisa entuk luwih akeh, ngasilake persaingan karo ibune. Sanajan, tahapan iki ora dingerteni, amarga bocah-bocah wadon duwe hubungan sing raket banget karo ibune, saengga angel kanggo bersaing karo dheweke.

Mula, yen fase bisa dirampungake kanthi normal, cah wadon bakal nganggep kekalahan dheweke, kanthi nganggep tresnane bapakne yaiku ibune lan dheweke bakal gelem golek katresnan ing wong liya. Nanging, yen ora dirampungake, bisa uga ana kelainan patologis.

Komplek Oedipus lan Electra

Kepiye tumindak kudu wong tuwa nalika ngadhepi kompleks kasebut?

Supaya bocah lanang lan wadon bisa ngatasi tahap iki tanpa jinis trauma, wong tuwa dadi dhukungan utama supaya dheweke bisa nemokake peran jinis sing tepat. Mula, tahap iki kudu ditindakake kanthi cara sing positif, tanpa menehi wigati.

Sampeyan kudu urip kaya soko sementara, sanajan tanpa nglarani perasaane bocah-bocah. Sampeyan kudu nulungi dheweke kanthi nindakake kabeh jinis kegiatan minangka kulawarga, uga karo bocah liya, supaya bisa sesambungan karo wong liya kajaba sing ana ing lingkungane.

Minangka kanggo bocah-bocah, dheweke bakal terus nempuh rasa tresnane ibune, nanging butarepan karo wong tuwane bakal suda nalika nemokake hobi umum karo dheweke, kayata bal-balan. Babagan bocah-bocah wadon, umure udakara 5 utawa 6 taun, dheweke bakal bakal mulai sadar yen dheweke mirip banget karo ibune, mula dheweke bakal nuladha lan ngerti, saengga lali daya tarik iki kanggo bapake.


Konten artikel kasebut sesuai karo prinsip kita yaiku etika editorial. Kanggo nglaporake klik kesalahan Kene.

Dadi pisanan komentar

Ninggalake komentar sampeyan

Panjenengan alamat email ora bisa diterbitake. Perangkat kothak ditandhani karo *

*

*

  1. Tanggung jawab data: Miguel Ángel Gatón
  2. Tujuan data: Kontrol SPAM, manajemen komentar.
  3. Legitimasi: idin sampeyan
  4. Komunikasi data: Data kasebut ora bakal dikomunikasikake karo pihak katelu kajaba kanthi kewajiban ukum.
  5. Panyimpenan data: Database sing dianakake dening Occentus Networks (EU)
  6. Hak: Kapan wae sampeyan bisa matesi, mulihake lan mbusak informasi sampeyan.